3 min read

Factureren is mensenwerk. Of toch niet?  

Featured Image

We gaan terug naar het jaar 1985. Het jaar waarin Evert van Benthem de Elfstedentocht won én tevens het jaar waarin Excel werd geïntroduceerd. Dat eerste kan ik me nog goed herinneren, de lancering van Excel niet. 

In de jaren die volgden werd Excel steeds weer verbeterd, aangepast en opgefrist. Wat begon als een fonkelnieuw spreadsheetprogramma en opvolger van VisiCalc en Lotus123, groeide uit tot de huidige wereldwijd befaamde applicatie bedoeld om grote hoeveelheden data om te zetten naar overzicht én inzicht.

Feitelijk gezien is het één megagroot vel ruitjespapier, maar dan wel met een duizelingwekkend aantal mogelijkheden, formules, berekeningen en weergaven.

Is Excel het antwoord op alles?

Wie werkzaam is in Finance wordt nog wel eens versleten voor Excel-nerd of spreadsheet-tijger. Misschien in sommige gevallen terecht, maar in de praktijk zijn er inmiddels veel softwaretoepassingen beschikbaar die het gebruik van Excel overbodig maken.

Een bekend gegeven is dat de betrouwbaarheid van een systeem afhangt van de input door de gebruikers. En dat is precies waar het in Excel nog wel eens op vastloopt. De handmatige invoer bepaalt de uitvoer en formules kunnen ‘kapot’ gaan. Foutgevoeligheid ligt op de loer!

 

Foutloze facturatie

Daar ga ik graag wat dieper op in. Want als er iets is, waarbij een bedrijf zich geen fouten kan veroorloven, dan is het wel de facturatie. Behalve dat factureren via Excel dus foutgevoelig is, brengt het tevens een bult werk met zich mee. Als dit afgehandeld kan worden via een geautomatiseerd systeem, maakt dat handen vrij. De automatische validaties van de facturen halen direct de foutgevoeligheid uit het proces.

Een ander voordeel van automatisch factureren is het feit dat een factuur niet zomaar kan verdwijnen. De factuur wordt digitaal of elektronisch afgeleverd op een met de klant afgestemde locatie of mailadres. Hoe fijn zou het zijn als de factuur altijd traceerbaar en digitaal oproepbaar is, en daarmee nooit verloren kan gaan. Bijkomend voordeel is de uitstraling: een keurige PDF in jouw eigen huisstijl.

Complexe facturatie automatiseren

Automatisch factureren is tevens het antwoord bij complexe facturatie. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van verschillende factuurstromen of wanneer je te maken hebt met zaken als vervoer- en opslagkosten, zoals in de logistieke sector

Of het in jouw geval nu gaat om complexe processen met tal van variabelen die per factuurstroom verschillen, of dat het wat meer recht-toe-recht-aan is; het automatiseren van je uitgaande factuurstroom levert je hoe dan ook iets op. Minder fouten, minder werkdruk, lagere operationele kosten én facturen die sneller betaald worden, om maar wat voordelen te noemen.

Ik kijk er naar uit om eens van gedachten te wisselen; hoe ver is jouw organisatie hiermee? En waar valt er winst te behalen?

Plan een adviesgesprek in

Of download de brochure over automatisch factureren

Paul 250x250

Paul van der Lee
Salesmanager

MIS NIKS door je te abonneren op onze blog updates! 

Factureren is mensenwerk. Of toch niet?  

We gaan terug naar het jaar 1985. Het jaar waarin Evert van Benthem de Elfstedentocht won én tevens het jaar waarin Excel werd geïntroduceerd. Dat eerste kan ik me nog goed herinneren, de lancering...

Je facturatie automatiseren binnen of buiten je ERP systeem?

Een ERP - of financieel systeem, wie heeft het niet? Het is misschien wel één van de belangrijkste systemen die een organisatie in huis heeft. Het is doorgaans ook een vrij kostbaar systeem en dat is...

4 argumenten voor het automatiseren van je uitgaande factuurstroom

Als onderzoeker en docent aan Hogeschool Windesheim doe ik onderzoek naar hoe bedrijven hun order to cash proces hebben ingericht. Denk aan de tijd die het kost om alle stappen vanaf het ontvangen en...