3 min read

Sla een brug met Financial Planning en Analyse software

Featured Image

Voor de meeste organisaties is planning belangrijk. Het is de sleutel tot besluitvorming, betrokkenheid van belanghebbenden en toekomstig succes. Maar als uw planning en financiën niet zijn gekoppeld, kan dit een hele uitdaging zijn.

Wat de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is dat de meeste organisaties hun financiële administratie nog niet kunnen koppelen aan hun planningstools. Waardoor bedrijven van meet af aan op achterstand staan. Zo maken veel organisaties nog steeds gebruik van Excel voor het maken van hun planningen. En dat kan voor problemen zorgen.

De haken en ogen van het gebruik van Excel voor financiële planning en analyse

Bedrijven die Excel gebruiken doen dit om verschillende redenen. Vaak is het in de loop der jaren een vertrouwde applicatie geworden waar veel bedrijven op steunen. En ondanks de beperkingen is Excel nog steeds een populaire keuze. Maar feit blijft dat Excel een spreadsheet-tool is en geen oplossing.

Maar er zitten nog meer haken en ogen aan het gebruik van Excel:

 • Onnauwkeurig en inflexibel
  Excel-spreadsheets zijn gevoelig voor fouten en onnauwkeurigheden, zeker wanneer er bijvoorbeeld door meerdere gebruikers in één bestand wordt samengewerkt. Er kunnen meerdere versies ontstaan en uiteindelijk kunnen zo kansen worden gemist. Natuurlijk is het mogelijk om sjablonen die gebruikt worden te vergrendelen, maar dat doet weer afbreuk aan de mate van flexibiliteit.
 • Geen enkelvoudige gegevensbron
  Excel-sheets worden handmatig ingevoerd, wat de gegevenskwaliteit kan beïnvloeden. Tegelijkertijd kan het werken met meerdere gegevensbronnen het gebruik en bijwerken ervan onmogelijk traag en omslachtig maken.
 • Tijdrovende handmatige wijzigingen en scenarioplanning
  Een enkele wijziging in scenarioplanning (zoals het wijzigen van een percentage met één cijfer van 2% naar 3% om de resultaten te zien) kan het handmatig bijwerken van meerdere spreadsheets betekenen. Voor sommige organisaties loopt dit op tot honderden spreadsheets. Het gevaar is dat sommige spreadsheets per abuis niet bijgewerkt worden. En één enkele wijziging kan betekenen dat het hele proces vanaf het begin moet worden gestart. En dat keer op keer.

Feit is dat de eenvoudige boekhoudmogelijkheden van Excel niet zijn ontworpen om een ​​hele organisatie te ondersteunen of om verschillende afdelingen zoals financiën en verkoop, met elkaar te verbinden. En Excel is ook niet gemaakt om als belangrijkste bron van informatie te dienen.

Het gebrek aan integratie maakt het tot nu toe misschien de beste aanpak voor dit soort werk, omdat het niet makkelijk is om de dagelijkse vereisten te koppelen aan relevante gegevens en financiële functies. FP&A overbrugt deze kloof en maakt directe en eenvoudige financiële planning en analyse mogelijk en zo dus ook eenvoudige besluitvorming

De FP&A manier

De geïntegreerde oplossing zoals die van Unit4 FP&A neemt barrières en obstakels weg en plaatst financiën en cijfers centraal in uw organisatie. Dit gaat verder dan traditionele budgetterings- en prognoseprocessen die gebruikt worden om zaken als lopende prognoses en scenarioplanning mogelijk te maken. Het stelt u ook in staat om data, deep learning en AI te gebruiken om slimmer te werken en prognoses en analyses te automatiseren. Allemaal zaken die niet mogelijk zijn met Excel.

Andere voordelen ten opzichte van minder geïntegreerde oplossingen zijn:

 • Verbetering van financieel beheer en prestatiemeting: door processen te vereenvoudigen en efficiënter te maken, krijgen uw mensen meer tijd om de juiste beslissingen te nemen op basis van de juiste gegevens.
 • Standaardiseren van sjablonen, systemen en processen: FP&A is robuust genoeg voor wereldwijde standaardisatie van gegevens en analyse. Flexibel genoeg om aan te passen aan regionale vereisten.
 • Automatisering van taken met een lage waarde: het maakt een einde aan tijdrovende handmatige processen en taken, zodat uw gebruikers zich kunnen concentreren op belangrijke taken in plaats van het focussen op de stappen die nodig zijn om daar te komen.
 • Verbetering van analyse en rapportage: feiten komen uit één enkele bron, waardoor u echte inzichten kunt opbouwen, samen met krachtige visualisatiemogelijkheden van uw gegevens om zo betrokkenheid en toegankelijkheid te vergroten.
 • Bedrijfsbrede betrokkenheid en communicatie: het geeft de tools om het verhaal krachtiger te vertellen en meteen de belangrijkste stakeholders en collega’s mee te krijgen.
 • Webbased oplossing: biedt u een enkele, geïntegreerde oplossing die overal ter wereld toegankelijk is, zelfs offshore. Dus geen gegevensverwarring, duplicatie, fouten of onnodige handmatige processen.

Met Financial Planning & Analysis kunt u op een betere en snellere manier de cijfers aan het werk te zetten. Het helpt met slimmer prestatiemanagement, planning, budgettering en prognoses, financiële consolidatie, rapportage, visualisatie en analyse.

Stroomlijn uw business planning: verbreed uw ERP horizon met een FPA platform

Eerst zien? Dat kan!

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Financial Planning & Analysis software? Dan nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan ons webinar "Stroomlijn uw business planning: verbreed uw ERP horizon met een FPA platform". Klik voor meer informatie en/of aanmelden op onderstaande button:

Aanmelden webinar

Wilt u nu al meer weten over de mogelijkheden van Financial Planning & Analysis? Neem dan contact met ons op, wij vertellen u graag meer.

Paul 250x250

 

Paul van der Lee
Salesmanager