Case Study Gemeente Leeuwarden

Upgrade naar Unit4 Financials Continuous Release  


Begin dit jaar stopte de ondersteuning voor Unit4 Financials by CODA versie 14. Een upgrade naar Continuous Release is voor iedereen dan ook vroeg of laat noodzakelijk. De gemeente Leeuwarden ging eind 2022 al overstag en schakelde de hulp van Diesis in om hun Unit4 Financials by CODA omgevingen te upgraden. Inmiddels is Continuous Release helemaal up and running.  

Neem contact op 

4CEE_header_scroll

“Het was eigenlijk een verplicht nummertje”, vertelt Dirk Postma, Senior Applicatiebeheerder bij de gemeente Leeuwarden, over waarom ze besloten om te upgraden naar Unit4 Financials Continuous Release. “De ondersteuning voor versie 14 stopte. De software draait dan heus nog wel een tijdje goed door, dus het was niet zo dat we meteen zenuwachtig werden. Maar we vinden het fijn om up-to-date te zijn.” 

Koppelingen met Unit4 Financials draaiende houden

“In principe is zo’n upgrade niet enorm spannend, maar toch komt er altijd weer van alles bij kijken”, vervolgt Dirk. “Wij werken al twintig jaar met CODA. Toen we ermee begonnen, waren de mogelijkheden van het pakket vrij beperkt als je het vergelijkt met wat er nu allemaal kan. Daarom hebben wij in het verleden veel maatwerk toegepast en koppelingen met andere programma’s gerealiseerd om zaken toch voor elkaar te krijgen. Zo werken wij nog altijd met Cognos voor de rapportages, wat gekoppeld is aan Unit4 Financials. Met een upgrade is het toch altijd spannend of al dit soort koppelingen wel door blijven draaien.” 

Helemaal omdat Unit4 Financials met deze update een technische wijziging in de database had doorgevoerd. Daardoor moest ook de op maat gemaakte koppeling met Cognos aangepast worden. “Het is niet ingewikkeld, maar je moet er wel rekening mee houden.” 

 
“Ik ken Diesis consultant André Visscher al jaren en vind dat hij veel toegevoegde waarde heeft”
 
 

Update soepel verlopen 

Dankzij een goede voorbereiding en veel testwerk verliep dat allemaal soepel. Dirk: “De update is bijzonder goed verlopen en er deden zich geen complicaties voor. Nadat we in productie zijn gegaan, is er nog één rapport gevonden die het niet helemaal deed. Dat konden we meteen aanpassen en daarna was het klaar.” 

De gemeente kreeg voor deze update vooral ondersteuning van André Visscher, consultant bij Diesis. “Ik ken hem al jaren en vind dat hij veel toegevoegde waarde heeft”, zegt Dirk. “Hij denkt altijd met ons mee. In het geval van deze update bracht hij de eventuele risico’s nauwkeurig in kaart en bedacht vervolgens hoe we ervoor konden zorgen dat alles netjes bleef draaien.” Ook over de andere Diesis-medewerkers waar hij geregeld contact mee heeft, is hij “hartstikke tevreden”. 

Niet één maar twee omgevingen 

Deze update ging overigens niet om één, maar om twee Unit4 Financials omgevingen. Alle technische acties werden dus twee keer uitgevoerd. De gemeente Leeuwarden host namelijk ook het pakket voor de gemeente Vlieland. “Zij klopten een jaar of acht geleden bij ons aan met de vraag of wij hen konden ondersteunen. De gemeente Leeuwarden host voor meerdere gemeenten in noord Friesland verschillende softwarepakketten. Op die manier is het rendabel om echte specialisten in dienst te nemen en vanuit een shared service center meerdere gemeenten tegelijkertijd te bedienen. Zo kunnen we bijblijven in een wereld die steeds ingewikkelder wordt”, zegt Dirk afsluitend.   

Meer weten over wat Unit4 Financials kan betekenen voor jouw organisatie?

 

Neem contact op