3 min read

Unit4 Financial Planning & Analysis versus Excel: wat zijn de voordelen?

Unit4 Financial Planning & Analysis versus Excel: wat zijn de voordelen?

Voor de meeste organisaties is financiële planning belangrijk. Het is de sleutel tot besluitvorming, betrokkenheid van belanghebbenden en toekomstig succes. Maar als uw planning en financiën niet zijn gekoppeld, kan dit een hele uitdaging zijn. De softwareoplossing Unit4 Financial Planning & Analysis (FP&A) biedt uitkomst. 


Wat de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is dat de meeste organisaties hun financiële administratie nog niet kunnen koppelen aan hun planningstools. Daardoor staan deze bedrijven van meet af aan op achterstand. Zo maken veel organisaties nog steeds gebruik van Excel voor het maken van hun planningen. En dat kan voor problemen zorgen.

De haken en ogen van het gebruik van Excel voor financiële planning en analyse

Excel is nog steeds een populaire keuze. Bedrijven die Excel gebruiken doen dit om verschillende redenen. Vaak is het in de loop der jaren een vertrouwde applicatie geworden waar men op kan steunen. Maar feit blijft dat Excel een spreadsheet-tool is en geen oplossing voor het maken van financiële planningen.

Maar er zitten nog meer haken en ogen aan het gebruik van Excel:

 • Onnauwkeurig en inflexibel
  Excel-spreadsheets zijn gevoelig voor fouten en onnauwkeurigheden, zeker wanneer er door meerdere gebruikers in één bestand wordt samengewerkt. Er kunnen meerdere versies ontstaan, waardoor de organisatie kansen misloopt. Natuurlijk is het mogelijk om sjablonen die gebruikt worden te vergrendelen, maar dat doet weer afbreuk aan de mate van flexibiliteit.
 • Geen enkelvoudige gegevensbron
  Excel-sheets worden handmatig ingevoerd, wat de gegevenskwaliteit kan beïnvloeden. Tegelijkertijd maakt het werken met meerdere gegevensbronnen het gebruik en bijwerken ervan haast onmogelijk traag en omslachtig.

 • Tijdrovende handmatige wijzigingen en scenarioplanning
  Een enkele wijziging in scenarioplanning (zoals het wijzigen van een percentage met één cijfer van 2% naar 3% om de resultaten te zien) kan het handmatig bijwerken van meerdere spreadsheets betekenen. Voor sommige organisaties loopt dit op tot honderden spreadsheets. Het gevaar is dat sommige spreadsheets per abuis niet bijgewerkt worden. En één enkele wijziging betekent dat het hele proces vanaf het begin moet worden gestart. En dat keer op keer.

Integratie tussen financiën en planning

Feit is dat de eenvoudige boekhoudmogelijkheden van Excel niet zijn ontworpen om een ​​hele organisatie te ondersteunen of om verschillende afdelingen zoals financiën en verkoop met elkaar te verbinden. Ook is Excel niet gemaakt om als belangrijkste bron van informatie te dienen.

Het gebrek aan integratie maakt het tot nu toe misschien de beste aanpak voor dit soort werk, omdat het niet makkelijk is om de dagelijkse vereisten te koppelen aan relevante gegevens en financiële functies. Unit4 FP&A overbrugt deze kloof en maakt directe en eenvoudige financiële planning en analyse mogelijk. Dit draagt uiteindelijk bij aan een betere besluitvorming.

De FP&A manier

De geïntegreerde oplossing van Unit4 FP&A neemt barrières en obstakels weg en plaatst financiën en cijfers centraal in uw organisatie. Dit gaat verder dan traditionele budgetterings- en prognoseprocessen die gebruikt worden om zaken als lopende prognoses en scenarioplanning mogelijk te maken.

Het stelt u ook in staat om data, deep learning en AI te gebruiken om slimmer te werken en prognoses en analyses te automatiseren. Allemaal zaken die niet mogelijk zijn met Excel.

Andere voordelen van de geïntegreerde oplossing Unit4 FP&A:

 • Verbetering van financieel beheer en prestatiemeting: door processen te vereenvoudigen en efficiënter te maken, krijgen uw mensen meer tijd om de juiste beslissingen te nemen op basis van de juiste gegevens.
 • Standaardiseren van sjablonen, systemen en processen: Unit 4 FP&A is robuust genoeg voor wereldwijde standaardisatie van gegevens en analyse. Flexibel genoeg om aan te passen aan regionale vereisten.
 • Automatisering van taken met een lage waarde: de software maakt een einde aan tijdrovende handmatige processen en taken, zodat uw gebruikers zich kunnen concentreren op belangrijke taken in plaats van het focussen op de stappen die nodig zijn om daar te komen.
 • Verbetering van analyse en rapportage: feiten komen uit één enkele bron, waardoor u echte inzichten kunt opbouwen, samen met krachtige visualisatiemogelijkheden van uw gegevens om zo betrokkenheid en toegankelijkheid te vergroten.
 • Bedrijfsbrede betrokkenheid en communicatie: Unit4 FP&A geeft de tools om het verhaal krachtiger te vertellen en meteen de belangrijkste stakeholders en collega’s mee te krijgen.
 • Webbased oplossing: Unit4 Financial Planning and Analysis biedt u een enkele, geïntegreerde oplossing die overal ter wereld toegankelijk is, zelfs offshore. Dus geen gegevensverwarring, duplicatie, fouten of onnodige handmatige processen.

Kortom: met Unit4 Financial Planning & Analysis kunt u op een betere en snellere manier de cijfers aan het werk te zetten. Het helpt met slimmer prestatiemanagement, planning, budgettering en prognoses, financiële consolidatie, rapportage, visualisatie en analyse.

Eerst zien? Dat kan!

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden van de Unit 4 Financial Planning & Analysis software? Neem dan contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden!

Neem contact op of lees meer over Unit4 FP&A

Eenvoudig bankafschriften verwerken in Unit4 Financials: zo doe je dat

Eenvoudig bankafschriften verwerken in Unit4 Financials: zo doe je dat

Het verwerken van bankafschriften is vaak een kwestie van veel repeterende handelingen en het nodige uitzoekwerk. Zeker wanneer bankmutaties niet...

Read More
Wanneer gaat u over naar Unit4 Financials versie 14?

Wanneer gaat u over naar Unit4 Financials versie 14?

Recentelijk heeft Unit4 een nieuwe versie van het Financials product uitgebracht, namelijk versie 14. In deze versie zijn een aantal interessante...

Read More
Nederlandse versie Unit4 Financials Continuous Release binnenkort beschikbaar

Nederlandse versie Unit4 Financials Continuous Release binnenkort beschikbaar

Op 14 februari kondigde Unit4 aan dat er per direct een Continuous Release van Unit4 Financials beschikbaar is om te bestellen en te downloaden. De...

Read More