4 min read

Met je hoofd in de wolken: De migratie naar de Unit4 Cloud

Met je hoofd in de wolken: De migratie naar de Unit4 Cloud

Het migreren van je Unit4 Financials by CODA on-premises software naar de Unit4 Cloud biedt een tal van voordelen. We snappen dat deze migratie een grote impact kan hebben voor een organisatie, vooral als het in een erg kort tijdsbestek moet. En de dagelijkse werkzaamheden gewoon doorlopen.

 

Desalniettemin brengt een cloudmigratie veel kansen en mogelijkheden met zich mee. Kansen als hogere efficiëntie en een betere bescherming van je data. In dit blog vertellen we je over de voordelen, hoe het zit met veiligheid en hoe het proces van migreren eruit ziet.

 

Het pro-lijstje: voordelen van de Unit4 Cloud versus on-premises

 

Verhuizing van on-premises oplossingen naar de cloud stelt klanten in staat om de efficiëntie te verbeteren. Een overstap naar de cloud laat zien dat er wordt geïnvesteerd in de toekomst door softwareleveranciers, aangezien het werken via een cloudomgeving mee gaat met de tijd. Vandaag de dag wordt cloudsoftware beschouwd als de standaard in softwareontwikkeling. 
Dus als je bezig bent met een pro/con-lijstje, zorg dan dat je deze voordelen van de Unit4 Cloud er in ieder geval bij zet: 

 • Automatische updates

Een van de grootste voordelen van werken in de cloud is dat softwareleveranciers updates automatisch en direct voor je doorvoeren. Dit zorgt ervoor dat je altijd werkt met de nieuwste versies en, nog belangrijker, de meest recente beveiligingsmaatregelen, zonder te hoeven wachten op grote updates die in het verleden handmatig moesten worden geïnstalleerd.

 • Altijd en overal toegang

Met de cloud heb je altijd en overal toegang tot je opgeslagen gegevens. Je kunt ze gemakkelijk bereiken en delen met je omgeving Het werken in de cloudomgeving van Unit4 biedt de mogelijkheid voor teams om effectief samen te werken, ongeacht of ze op kantoor of remote werken. Medewerkers krijgen toegang tot de cloudomgeving vanaf elk apparaat met internetverbinding, wat de flexibiliteit en mobiliteit op de werkvloer bevordert.

 • Integratie en interoperabiliteit

Moderne cloudoplossingen, zoals die van Unit4, zijn vaak eenvoudig om te integreren met andere systemen door middel van Application Programming Interfaces (API’s) . Dit bevordert de uitwisseling van gegevens en zorgt voor naadloze workflows tussen verschillende softwareoplossingen met actuele data. De Extension Kit en UI-mogelijkheden van Unit4, stelt je in staat om oplossingen te koppelen aan software van derden. De mogelijkheid om functionaliteiten toe te voegen of uit te breiden, verschillende gebruikersinterfaces te bouwen, en te integreren met andere systemen en applicaties betekent dat eventuele benodigde wijzigingen makkelijker en sneller kunnen worden doorgevoerd in een standaard en uniforme omgeving, wat kostenbesparend werkt, zeker qua onderhoud.


   

Maar, is de cloud écht veilig? 

 

Eén van de meest gestelde vragen over migratie naar de cloud is: “Is de cloud wel veilig?” Om daar maar direct antwoord op te geven: ja, de cloud is zeker veilig. Het internationale Cloud Operation Team van Unit4 monitort de beveiliging en beschikbaarheid van cloudomgeving dag en nacht. Met de SaaS-oplossingen van Unit4, die draaien op Microsoft Azure, geniet je van voordelen zoals Azure's uitgebreide cloudcapaciteiten. Deze capaciteiten bevatten intelligente toegangscontroles op basis van lijsten met bekende risicoactoren en dreigingsdetectie waardoor gegevens vaak veiliger zijn dan in lokale omgevingen. De data van de Unit4 Azure Cloudomgeving is opgeslagen in Europa, in Amsterdam en bij een calamiteit wordt uitgeweken naar Duitsland.

 

Bovendien zorgt de naleving van Unit4 SaaS voor belangrijke compliance-normen die veiligheid garanderen, zoals ISO 27001:2013, ISO 27017:2015, ISAE3402 (SOC1 Type 2) en ISAE3000 (SOC2 Type 2).

 

Natuurlijk ben je zelf ook verantwoordelijk voor je eigen interne veiligheidsmaatregelen. It takes two to tango, zullen we maar zeggen. Kortom, een overstap naar de cloud is een veilige stap, mits je eigen beveiliging, zoals de toegangscontrole, ook op orde is.

 

Laat het aan de Cloudprovider over

 

Alle medewerkers zouden voorstander moeten zijn van het uit handen laten nemen van tijdrovende, inefficiënte zaken. Neem bijvoorbeeld het onderhoud en het up-to-date houden van je interne systemen. In een cloudomgeving neemt de cloudprovider de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de upgrades van de infrastructuur. Dit biedt ruimte aan interne IT-medewerkers om zich te focussen op nieuwe, en wellicht belangrijkere taken. De praktijk leert dat er nu veel te veel zaken blijven liggen waar ook aandacht aan moet worden gegeven.

 

Wat als ik niet meega met de migratie: de consequenties

 

Aan het eind van 2024 stopt Unit4 Financials by CODA met de ondersteuning en support op de on-premises software. Dat betekent dat op een moment dat de gebruiker een probleem met de software heeft, vanuit Unit4 geen oplossing meer wordt geleverd. Hoewel de U4FbC software als uiterst stabiel en robuust mag worden beschouwd, hebben we ook te maken met zaken als het Windows platform waar ook wijzigingen mogelijk zijn die impact hebben op een correcte werking. Is het dus verstandig om zonder support on-premises door te blijven gaan? Je bedrijfssucces over laten aan het lot, raden we af.

 

Met Diesis de migratie aangaan: stap 1 

 

Het proces om over te stappen hebben we voor je in kaart gebracht

 • Aanvraag Cloud Migration Assessment (CMA) bij Unit4
 • Uitvoeren van de CMA (met ondersteuning van Diesis)
 • Ontvangen en accorderen van het SaaS voorstel van Unit4
 • Opstellen van een plan van aanpak met Diesis op basis van de uitkomst van de CMA en het vooronderzoek van Diesis
 • Verdelen van de werkzaamheden tussen jou en Diesis

Wij helpen je met de onboarding: stap 2

 • Voorbereiden in samenwerking met het cloud team van Unit4
 • Transformatie (Database, maatwerk, interfaces etc.)
 • Testprocedure en uitvoering
 • Overgang naar de nieuwe cloudomgeving
 • Nazorg op de migratie
De service waarvoor je nog steeds kunt kiezen na de migratie: stap 3

 • Opstellen managed service overeenkomst (Diesis Managed Services)
 • Diesis Service desk (bereikbaarheid en SLA)
 • Support (incidenten, vragen, aanvullende projecten, consultancy in de Nederlandse taal)
 • Additionele producten en diensten, zoals FP&A en DBS

Wij zeggen: "Ja!”

  

In conclusie is de overstap van on-premises naar de Unit 4 Cloud een strategisch slimme stap. Ook al is de tijd om de migratie uit te voeren beperkt. Als ‘Strategic Business Partner’ van Unit4, helpt Diesis je graag om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken. De komende periode zal je als U4FbC gebruikers een keuze moeten maken wanneer je "ja” zegt tegen de stap naar de Unit4 Cloud. Want uiteindelijk zal een keuze gemaakt moeten worden.

 

Meer weten? 

Heb je vragen over de migratie of behoefte aan aanvullende informatie?  

Neem dan contact op met Jeroen van der Zee, senior accountmanager bij Diesis via jvanderzee@diesis.nl of via onderstaande button: 

Neem contact op

 

 

Switchen naar de cloud: de 6 meestgestelde vragen over de Unit4 Financials cloudmigratie

Switchen naar de cloud: de 6 meestgestelde vragen over de Unit4 Financials cloudmigratie

2024 is het jaar dat gebruikers van Unit4 Financials (by Coda) de switch kunnen maken van een on-premise oplossing naar de Unit4 cloud. Zo’n migratie...

Read More
Migratie Unit4 van on-premises naar de cloud: bent u er klaar voor?

Migratie Unit4 van on-premises naar de cloud: bent u er klaar voor?

Kiest u voor een on-premises software-oplossing of maakt u de overstap naar de cloud en gaat u voor Software as a Service (SaaS)? Voor sommigen...

Read More
Is uw Unit4 Financials omgeving nog helemaal up-to-date?

Is uw Unit4 Financials omgeving nog helemaal up-to-date?

U zult het met ons eens zijn: uw financiële pakket is van vitaal belang voor de voortgang van uw bedrijfsproces. Daar moet met zorg en aandacht mee...

Read More