3 min read

Een slecht geoptimaliseerd facturatieproces? Deze onnodige kosten of misgelopen omzet blijven verborgen

Een slecht geoptimaliseerd facturatieproces? Deze onnodige kosten of misgelopen omzet blijven verborgen

Facturatie is een belangrijk onderdeel van het order to cash proces. Hoe beter je je facturatieproces hebt geoptimaliseerd, hoe groter de voordelen je organisatie ervaart. Om die controle te krijgen en het facturatieproces verder te optimaliseren, is automatisering noodzakelijk. Toch zie ik dat veel organisaties de stap naar (volledige) automatisering van hun facturatieproces nog niet zetten. Dit is opvallend, omdat het niet automatiseren van je facturatie resulteert in onnodige kosten of misgelopen opbrengsten die vaak verborgen blijven. Welke dat zijn lees je in dit blog.

Inefficiënt benutten van fte’s

Automatisering staat garant voor minder handelingen van mensen. Maar minder handelingen van mensen betekent niet dat er minder mensen nodig zijn. De uitdaging voor organisaties is het optimaal inzetten van hun huidige personeelsbestand. Medewerkers die veel kennis van zaken hebben en die je organisatie goed kennen wil je behouden. Door het facturatieproces te automatiseren, kun je onnodige (handmatige) handelingen wegnemen om hun toch al hoge werkdruk te verlichten. Zij kunnen vervolgens hun kostbare tijd inzetten voor ander werk dat voorheen wellicht bleef liggen, zoals het opstellen van rapportages voor uw management. Zo voorkom je dat je onnodig extra personeel moet aannemen – iets dat in de huidige krappe arbeidsmarkt al een uitdaging op zich is. Zeker wanneer je organisatie groeit, is het belangrijk om verspilling van fte’s tegen te gaan en met je bestaande personeelsbestand de groei op te vangen.

Whitepaper

De overstap naar geautomatiseerde facturatie

Download whitepaper

 

 

Whitepaper Facturatie

 

 

Je facturatie uitbesteden of interim krachten aannemen

Sommige organisaties kiezen ervoor om hun facturatieproces uit te besteden aan een administratiekantoor. Of ze nemen interim medewerkers aan om hun debiteurenafdeling te versterken. Om toekomstige groei op te kunnen vangen, of simpelweg omdat de organisatie de hoeveelheid werk niet aankan. Bijvoorbeeld doordat een medewerker die verantwoordelijk was voor het managen van openstaande facturen de organisatie heeft verlaten. Het uitbesteden van je facturatie of interim krachten aanstellen betekent gemak, omdat je financiële afdeling wordt ontlast. Maar feit is wel dat dit een flinke kostenpost is. Het automatiseren van het facturatieproces zorgt ervoor dat je op het uitbesteden van je facturatie of interim krachten kunt besparen.

Facturen zijn niet correct of volledig

In de ideale situatie wordt een verkoopfactuur altijd op tijd verstuurd en is de informatie op de verkoopfactuur correct en volledig. Toch blijkt dit in de praktijk een uitdaging. Denk aan een kostenplaats die niet wordt vermeld op de verkoopfactuur. Of het bedrag op de verkoopfactuur klopt niet, omdat deze niet op basis van de voorwaarden in een contract of order zijn opgesteld. Denk aan het doorbelasten van een hoger aantal uren dan vooraf afgesproken is. Dit resulteert in een groot aantal openstaande facturen en onbetaalde facturen. Medewerkers zijn onnodig veel tijd kwijt aan het contact met de klant over de verkoopfactuur om deze te corrigeren. Bovendien loop je opbrengsten mis, want hoe vaker dit voorkomt, hoe groter de kans dat je klant wegloopt en zaken met een concurrent gaat doen.

pointing man

Benieuwd naar de terugverdientijd van een facturatieoplossing? 

Bereken het zelf met onze online ROI calculator

Link opent in nieuw tabblad

 

Additionele kosten worden vergeten

Soms worden additionele kosten die een organisatie voorschiet, zoals vervoer- of transactiekosten, niet gefactureerd. Het kost een organisatie te veel tijd om deze diensten op een verkoopfactuur te zetten, omdat men niet goed weet welke afspraken hierover met de klant zijn gemaakt. Of men vergeet deze kosten simpelweg te factureren. En soms worden ze wel gefactureerd, maar vergeet men om deze met een extra marge door te belasten aan de klant. Ook al gaat het misschien maar om een half procent van de totale omzet, dan loopt een organisatie die normaal 100 miljoen euro omzet genereert toch zo’n vijf ton mis.

Geen elektronische facturen kunnen versturen

Het aantal organisaties dat gebruik maakt van elektronisch factureren is groeiende. Toch blijkt uit cijfers van het CBS dat de acceptatiegraad met 23% van de grote bedrijven en slechts 14% van de MKB-bedrijven nog altijd erg laag is. En dat terwijl overheidsinstanties het zelf verplicht stellen. Wanneer je organisatie geen e-facturen kan versturen, loop je het risico dat je betalingen niet of te laat binnen komen, omdat je niet aan de contractvoorwaarden voldoet. Mogelijk zoeken klanten naar een andere leverancier die wel is aangesloten op het Peppol-netwerk. Op de lange termijn zou dit kunnen leiden tot een structureel verlies in omzet.

Benieuwd naar andere argumenten om jouw facturatieproces en order to cash proces te automatiseren? Lees dan nu de gastblog van Hogeschool Windesheim, waarmee wij al jarenlang nauw samenwerken als het gaat om kennisdeling over het thema order to cash.

Tino Tino Wendriks
Directeur & Business Consultant

PS Vergeet niet te abonneren op onze blog updates! (Link opent in een nieuw venster)

Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

3 min read

Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

E-mail is een onmisbaar onderdeel van ons professionele leven geworden, ideaal voor het afhandelen van werkgerelateerde communicatie. Tegelijkertijd...

Lees verder
E-facturatie wordt de norm: ben jij er klaar voor?

4 min read

E-facturatie wordt de norm: ben jij er klaar voor?

In België en Duitsland is besloten om elektronische facturatie voor zakelijke transacties verplicht te stellen. Hiermee volgen zij het voorbeeld van ...

Lees verder
Faillissementen stijgen flink in 2024: de impact op het kredietrisico

5 min read

Faillissementen stijgen flink in 2024: de impact op het kredietrisico

In het eerste kwartaal van 2024 zijn ruim 46 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers...

Lees verder