3 min read

Efficiënt Order to Cash proces: 3 tips

Featured Image

Als financieel professional wil je zo min mogelijk last ondervinden van administratieve rompslomp. Weg met alle tijdsverspilling, onnodige kosten en energievreters. Maar hoe doe je dat? Hoe richt je het Order to Cash (O2C) proces zo efficiënt en zo slim mogelijk in? We geven drie tips.

Gebruik en manage bestaande databronnen

Voor een efficiënt Order to Cash proces is het belangrijk om op een slimme manier gebruik te maken van bestaande databronnen zoals een ERP-systeem of CRM. Door deze naadloos te integreren, komt alle beschikbare informatie met zo min mogelijk handelingen op de juiste plek terecht. Hiermee kan de factuur ‘met een druk op de knop’ verstuurd worden.

Het lastige is alleen dat deze informatie zich meestal niet allemaal in één systeem bevindt, maar verspreid zit in meerdere systemen. Goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende systemen zijn dan ook belangrijk voor je Order to Cash proces. Hiervoor moet de masterdata (dat zijn de gemeenschappelijke gegevens die op meerdere plekken in de organisatie voorkomen) eenduidig zijn en met elkaar in verband kunnen worden gebracht.

Master Data Management zorgt ervoor dat je altijd over de juiste betrouwbare data beschikt, waardoor je O2C-proces uiteindelijk soepeler verloopt.

 

Automatiseer debiteurenbeheer

Door het debiteurenbeheer te automatiseren, creëer je overzicht en inzicht in jouw klanten, hun betaalgedrag en de openstaande facturen. In een financieel systeem zoals Unit4 Financials worden betalingsgegevens vanuit verschillende bronnen verzameld en op een overzichtelijke wijze inzichtelijk gemaakt.

Je ziet niet alleen in een oogopslag welke debiteuren nog openstaande rekeningen hebben, maar je kunt ook direct gericht actie ondernemen om te zorgen dat die klant alsnog betaalt.

Dankzij automatisering is het debiteurenbeheer niet langer een tijdrovend, complex en frustrerend proces, en krijg je voortaan elke rekening netjes op tijd betaald. 

Mis niets

Krijg maandelijks de nieuwste artikelen en updates over Order to Cash en automatisering zó in je mailbox

Ja, houd me op de hoogte

DI_blog_update

 

Rapportage en analyse

Recentelijk was ik nog bij een klant waar de prestaties van de financiële afdeling niet inzichtelijk waren. Om toch maandelijks iets van kerngetallen te kunnen tonen, knoopten ze diverse datasheets aan elkaar. Men vond dit toch wel tijdrovend en foutgevoelig. Langzaam kwam daar het besef dat de organisatie achter de feiten aanliep.

Om een organisatie als deze te verbeteren, is het belangrijk om alle financiële processen te inventariseren, te meten en terug te koppelen. Wanneer de geconsolideerde gegevens in een tool juist en realtime beschikbaar zijn, dan heb je altijd de volledige waarheid van het Order to Cash proces inzichtelijk.

Aan de slag met een efficiënter Order to Cash proces

Wil je na het lezen van deze tips meer weten over de voordelen van een efficiënt Order to Cash proces? Of wil je juist weten hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt gaan? Lees dan onze gratis whitepaper!

Download whitepaper

Of plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Paul 250x250

Paul van der Lee
Salesmanager

Liquiditeit staat onder druk: debiteurenbeheer krijgt strategische prioriteit

De zorgen over het risico op betalingsachterstanden zijn groot. En terecht, want (lang) onbetaalde facturen hebben grote gevolgen voor je liquiditeit. Het European Payment Report van Intrum (2022)...

Drie redenen waarom automatisch factureren altijd loont

De naderende recessie leidt ertoe dat organisaties minder investeren in digitalisering, blijkt uit onderzoek van Financieringsplatform October. Organisaties zijn huiverig om geld uit te geven nu...

Hoe selecteer je de juiste Unit4 implementatiepartner?

De juiste Unit4 partner voor jouw organisatie bedoelen we dan. De juiste partner is niet noodzakelijk de bekendste naam die op alle A-locaties adverteert, ook niet per se de partner die je...