3 min read

Dreigend tekort aan credit managers: is digitalisering het antwoord?

Dreigend tekort aan credit managers: is digitalisering het antwoord?

In de wereld van de B2B-markt is debiteurenbeheer een cruciaal onderdeel van het Order to Cash proces. Het zorgt ervoor dat bedrijven hun financiële stromen soepel kunnen beheren en minimaliseert het risico op onbetaalde facturen. Traditioneel waren credit managers de hoeksteen van dit proces, maar de recente trends op de arbeidsmarkt laten een zorgwekkend tekort zien aan credit managers. In deze blog kijken we naar hoe digitalisering een antwoord kan bieden op dit tekort. Niet door menselijke capaciteiten te vervangen, maar juist als een ondersteunend element.

 

Het Order to Cash proces

Het Order to Cash (O2C) proces doelt op het gehele traject vanaf het binnenkrijgen van een order tot het ontvangen van de betaling. Hierbij zijn verschillende stappen betrokken, waaronder orderverwerking, facturatie en debiteurenbeheer. Elke fase is cruciaal voor de financiële gezondheid van een bedrijf en eventuele inefficiënties kunnen leiden tot vertragingen in betalingen, verlies van inkomsten en zelfs het verlies van klanten.

Stappen in het Order-to-Cash Proces:

  1. Orderverwerking: Dit heeft betrekking op het vastleggen en verifiëren van klantorders, het beoordelen van kredietwaardigheid en het invoeren van de order in het systeem.
  2. Verzending: Het zorgvuldig verpakken en verzenden van de bestelde producten of het leveren van de diensten.
  3. Facturering: Het genereren en verzenden van nauwkeurige en tijdige facturen naar de klant.
  4. Debiteurenbeheer: Het monitoren van betalingsgedrag, het versturen van herinneringen en het beheren van eventuele disputen of vragen van klanten.
  5. Ontvangst van betaling: De klant betaalt de factuur.

 

De rol van credit managers

Credit managers hebben een belangrijke taak in het waarborgen van gezonde financiële transacties binnen een bedrijf. Ze evalueren kredietrisico's, beheren debiteuren en waarborgen een gezonde cashflow. In een B2B-omgeving spelen ze een essentiële rol bij het nemen van beslissingen over het verstrekken van krediet aan klanten en bij het opstellen van betalingsvoorwaarden. Helaas is er een zorgwekkende trend in ontwikkeling die voor problemen zorgt als het gaat om credit management.

Experts uit de branche waarschuwen namelijk voor een groeiend tekort aan credit managers. De krapte op de arbeidsmarkt, veranderende arbeidsethos en de opkomst van alternatieve werkmodellen zoals zzp’en, dragen bij aan dit probleem. Werkgevers worden geconfronteerd met een nieuwe realiteit waarin het werven van gekwalificeerde credit managers een steeds grotere opgave wordt.

 

Digitalisering als antwoord

Digitalisering wordt vaak gezien als een bedreiging voor traditionele beroepen, maar in het geval van credit management kan het juist een oplossing bieden voor het groeiende tekort aan professionals. Het doel is niet om mensen te vervangen, maar om processen te optimaliseren en credit managers in staat te stellen zich te concentreren op taken die menselijke expertise vereisen.

Voordelen van digitalisering in debiteurenbeheer:

  1. Efficiëntieverbetering: Geautomatiseerde systemen kunnen repetitieve taken, zoals het monitoren van betalingsgedrag en het versturen van herinneringen, overnemen. Dit verhoogt de efficiëntie en stelt credit managers in staat hun tijd te besteden aan strategische besluitvorming.
  2. Risicobeheer: Door gebruik te maken van geavanceerde analyses en algoritmen kunnen digitale systemen helpen bij het identificeren van potentiële risico's in de debiteurenportefeuille. Dit stelt credit managers in staat om proactief te handelen en risico's te minimaliseren.
  3. Automatisering van processen: Het gehele Order to Cash proces kan worden gestroomlijnd met geautomatiseerde workflows. Van het genereren van facturen tot het verwerken van betalingen, digitalisering kan het proces versnellen en fouten verminderen.
  4. Klantinteractie: Digitalisering biedt ook kansen voor verbeterde klantinteractie. Klanten kunnen bijvoorbeeld zelf toegang krijgen tot hun financiële gegevens en betalingen beheren, wat de transparantie vergroot en klanttevredenheid bevordert.
  5. Educatie: Digitale tools kunnen worden gebruikt voor continue scholing en ontwikkeling van credit managers. Dit zorgt ervoor dat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en hun vaardigheden blijven aanscherpen.

 

Het menselijke aspect in credit management

Ondanks de opkomst van geavanceerde technologieën blijft het menselijke aspect essentieel in credit management. Menselijke beoordeling, empathie, en strategisch denken zijn aspecten die moeilijk te vervangen zijn door machines. Digitalisering moet gezien worden als een aanvulling, waardoor credit managers zich kunnen richten op taken die menselijke vaardigheden vereisen en die echt waarde toevoegen aan het bedrijf.

 

De digitale transformatie van Order to Cash

Digitalisering kan elke fase van het Order to Cash proces verbeteren. Geautomatiseerde orderverwerkingssystemen kunnen snelheid toevoegen en menselijke fouten verminderen.

Elektronische facturering maakt het opmaken en versturen van facturen efficiënter en reduceert de kans op fouten. Voorraadbeheersystemen gekoppeld aan verzending kunnen de levertijden verkorten. In het debiteurenbeheer kunnen geavanceerde analyses het risico op wanbetaling voorspellen, terwijl geautomatiseerde herinneringen het incassoproces stroomlijnen.

 

De samenwerking van mens en machine

Terwijl digitalisering het Order to Cash proces optimaliseert, blijft het zaak dat de samenwerking tussen mens en machine de focus blijft. Menselijke besluitvorming en strategisch inzicht blijven nodig voor het nemen van complexe beslissingen, het beoordelen van klantrelaties en het inspelen op veranderende marktomstandigheden.

Het tekort aan credit managers is een serieus probleem in de huidige arbeidsmarkt, maar digitalisering biedt een veelbelovende oplossing. Daarbij is het van belang om te realiseren dat de ontwikkeling van het vak niet betekent dat credit managers overbodig worden, maar juist verder in hun rol kunnen doorontwikkelen doordat een aantal taken kunnen worden overgenomen door digitale tools.

De toekomst van credit management is een samenwerking tussen menselijke expertise en digitale efficiëntie, waarbij het Order to Cash proces geoptimaliseerd wordt voor een gezonde financiële toekomst. Met digitalisering als drijvende kracht kunnen bedrijven niet alleen het tekort aan credit managers aanpakken, maar ook hun credit management naar een hoger niveau tillen, waardoor ze zich beter kunnen positioneren in een competitieve marktomgeving.

 

Meer informatie

Wil je graag meer informatie, of heb je behoefte aan persoonlijk advies? We denken graag met je mee!

Neem contact op of download de whitepaper over Order to Cash automatisering

 

 

Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

3 min read

Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

E-mail is een onmisbaar onderdeel van ons professionele leven geworden, ideaal voor het afhandelen van werkgerelateerde communicatie. Tegelijkertijd...

Lees verder
E-facturatie wordt de norm: ben jij er klaar voor?

4 min read

E-facturatie wordt de norm: ben jij er klaar voor?

In België en Duitsland is besloten om elektronische facturatie voor zakelijke transacties verplicht te stellen. Hiermee volgen zij het voorbeeld van ...

Lees verder
Faillissementen stijgen flink in 2024: de impact op het kredietrisico

5 min read

Faillissementen stijgen flink in 2024: de impact op het kredietrisico

In het eerste kwartaal van 2024 zijn ruim 46 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers...

Lees verder