Master data management

Grote maar ook groeiende organisaties hebben vaak te maken met een uitgebreid applicatielandschap. Master data management is dan van groot belang.

4CEE_header_scroll

Binnen organisaties zijn verschillende kritieke datastromen die van groot belang zijn voor de bedrijfsvoering en bedrijfsstrategie. Data over bijvoorbeeld je klanten, leveranciers of producten. Deze data bevindt zich meestal niet allemaal in één systeem, maar zit verspreid in meerdere systemen. Denk aan de software en databases voor CRM, administratie, logistiek of productie. Het belang van het goed managen van deze datastromen, zodat er sprake is van eenduidigheid in gegevens, is daarmee groot.

Bij master data gaat het om gemeenschappelijke gegevens die vaak op meerdere plekken in de organisatie voorkomen. Wat betekent het managen van deze data eigenlijk? Hierbij staat een goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende systemen voorop. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat de master data eenduidig is en met elkaar in verband kan worden gebracht. Met een goede oplossing voor master data management (MDM) wordt dat doel bereikt. Door data op een goede manier te organiseren en inzichtelijk te maken, kan efficiënter gewerkt en gestuurd worden. 
Grote complexe organisaties, maar ook groeiende organisaties (autonoom of door fusies en overnames) hebben vaak te maken met een uitgebreid applicatielandschap. Voor deze organisaties is het streven naar originele en eenduidige data door middel van master data management van groot belang. 
MDM-oplossingen worden echter ook steeds toegankelijker voor kleine bedrijven. Hierdoor profiteren ook zij in toenemende mate van de voordelen van master data management.
 

Voordelen master data management

Master data management levert je organisatie diverse voordelen op:

  • Iedereen binnen de organisatie maakt gebruik van dezelfde correcte en actuele brondata.
  • Door te werken vanuit 1 bronbestand voorkom je fouten én dubbele administratie. Hierdoor bespaar je tijd én geld.
  • Door het combineren van data uit verschillende bronnen heb je beter inzicht in de bedrijfsprestaties.
  • Met de zekerheid van betrouwbare data, ben je in staat om betere beslissingen te nemen.

Toepassingen van goed master data management

Onderstaand geven we je een aantal voorbeelden hoe je goed master data mangement kunt toepassen binnen je Order to Cash proces.

  • Debiteuren. Het vastleggen van een verzendmethode en -formaat (bijvoorbeeld Peppol, UBL 2.0), zodat op basis van deze eigenschappen de factuur naar de klant op de juiste wijze wordt verstuurd.
  • Debiteuren. Het vastleggen van een risicoprofiel (hoog, gemiddeld, laag), zodat op basis van dit profiel het aanmaningsproces kan worden bepaald.
  • Product. Het vastleggen van een categorie, zodat op basis hiervan de juiste boeking naar het financieel systeem kan worden gemaakt.
  • BTW. Het vastleggen van de BTW tarieven (bijvoorbeeld voor meerdere landen). Het BTW tarief kan dan in combinatie met debiteurgegevens (land, EU/niet EU) en productgegevens (onderhevig aan BTW?) worden bepaald.
 

Master data management software

Wanneer organisaties (door bijvoorbeeld fusies en overnames) te maken hebben met data uit verschillende applicaties, moeten ze deze data zien te integreren. Dit is vaak een complexe aangelegenheid, waarbij het essentieel is dat de data gewaarborgd blijft en dat het niet ten koste gaat van de bedrijfsprocessen. In deze gevallen biedt master data management software een goede oplossing.

Met onze MDM software creëer je één centrale bron waar alle bedrijfsdata samenkomt. Alle verschillende applicaties die deze data gebruiken kunnen hierdoor op een database met eenduidige master data.

Met onze oplossing kun je een onbeperkt aantal van gegevens onderhouden en vastleggen. En kan er een eindeloos aantal kenmerken en eigenschappen worden vastgelegd, die vrij kunnen worden ingericht. Op basis van een specifieke rechtenstructuur is aan te geven wie welke gegevens mag inzien en/of wijzigen.

Data wordt realtime ingeladen en bijgewerkt  door middel van een koppeling met de diverse bronnen/applicaties.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat onze krachtige oplossing voor master data management voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en/of advies.

Plan een adviesgesprek in

Contact opnemen