Order to Cash automation
Automatiseer je complete O2C proces van het ontvangen en verwerken van orders tot aan de betaling van de factuur.
Download onze whitepaper en lees meer over de voordelen van het automatiseren van je order to cash proces of download onze brochure en lees meer over welke software jouw order to cash proces kan ondersteunen.
Wat is Order to Cash automation?
Omdat het order to cash proces voor iedere organisatie anders kan werken is een eenduidige definitie niet makkelijk te geven.
Over het algemeen kun je zeggen dat het order to cash proces er als volgt uitziet. Vanuit een klantorder of -contract wordt een dienst of product geleverd die gefactureerd dient te worden. Mocht deze factuur niet op tijd worden betaald, dan vindt er debiteurenbeheer plaats, de factuur wordt opgevolgd. Na het incasseren van de uiteindelijke betaling wordt het proces periodiek afgesloten met rapportages en dashboards en het sturen op KPI’s, zoals het verlagen van de DSO en het werkkapitaal.

Het Order to Cash proces verschilt per organisatie
Hoe het order to cash proces werkelijk verloopt is sterk afhankelijk van de organisatie en bijvoorbeeld de productiestrategie die gekozen wordt. Het proces van een gemeente ziet er bijvoorbeeld anders uit dan het proces van een bouwbedrijf. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de inrichting van het order to cash proces zijn:
- Betalingsvorm: de keuze die een organisatie maakt om te werken met aanbetalingen, nabetalingen of op basis van abonnementsvormen is van invloed op het Order to Cash proces.
- Wensen en eisen van de klant: denk bijvoorbeeld aan overheidsklanten die hun facturen via het Peppol netwerk willen ontvangen of klanten die met zogenaamde self-billing facturen werken.
- Inrichting van (deel)processen: er kunnen verschillende soorten (deel)processen lopen binnen één organisatie. En die kunnen sterk afwijken in complexiteit en omvang. Het is bijvoorbeeld niet zo dat ieder deelproces binnen het order to cash domein op dezelfde wijze verloopt. Vaak gaat het om tientallen (deel)processen die idealiter zo efficiënt mogelijk ingericht moeten zijn. Maar meestal zijn ze dat niet. Dit is ook heel moeilijk, onder andere omdat er verschillende stakeholders binnen én buiten de organisatie betrokken zijn. Communicatie is hierbij essentieel, maar daar ontbreekt het nogal eens aan.
Lees in onze whitepaper meer over het order to cash proces en het optimaliseren hiervan.
Waarom order to cash automatiseren?
Met order to cash automation realiseer je kostenbesparingen en procesverbeteringen. Door deze procesverbeteringen kan jij je focussen op je core business. Door het automatiseren en daarmee efficiënter inrichten van dit proces ben je in staat om meer orders te ontvangen, in te voeren en te verwerken, zonder de controle daarop te verliezen.
We hebben de problemen die organisaties tegenkomen in het order to cash proces hieronder kort weergegeven.
-
Hoge werkdruk
Door het snel moeten kunnen voldoen aan de wensen en eisen van de klant (wensen rondom facturatie, betalingsregelingen, etc.) en de vaak hoge mate van inefficiëntie in het proces, ontstaat er een enorme werkdruk. Voor organisaties is het van belang om hun mensen te behouden. Zeker als je organisatie groeiplannen heeft en je moeilijk aan nieuw gekwalificeerd personeel kan komen.
-
Hoge kosten
Dit is voor de meeste organisaties een punt van aandacht en is zeker bij een handmatig proces een groot probleem. Door de hoeveelheid aan (repeterende) handelingen en fouten in de facturatie nemen de transactiekosten steeds verder toe.
-
Lage opbrengst
Je zult niet de eerste zijn die bepaalde diensten of producten vergeet te factureren of niet in zijn geheel factureert. Ook onjuiste facturen die een klant het recht voorbehouden een factuur niet te betalen zijn een veel voorkomend probleem.
-
Te groot werkkapitaal
Een steeds belangrijker item nu de rentestanden weer langzaam aan het stijgen zijn en de voorraden toenemen, omdat je als leverancier je klanten wilt blijven bedienen in een markt waar een enorme schaarste heerst aan bepaalde producten of diensten. Door het niet snel en juist factureren en incasseren neemt het werkkapitaal toe en dient er bij grotere investeringen vreemd vermogen te worden aangetrokken.
-
Klanttevredenheid
Je wilt je beste klanten behouden. Ook als ze eisen hebben rondom bijvoorbeeld facturatie, betaaltermijnen en betalingsregelingen. Daaraan kunnen voldoen kan je een concurrentievoordeel opleveren, maar er niet aan voldoen kan er toe leiden dat je je klant kwijtraakt.
-
Beperkte automatiseringsgraad
Hoewel we bijvoorbeeld het papieren order- en factuurtijdperk al nagenoeg voorbij zijn (toch?), zijn er nog veel deelprocessen die niet geautomatiseerd zijn.
Voordelen van order to cash automatisering
Natuurlijk is automatisering niet de heilige graal. Wanneer je automtisering niet juist toepast kan het je zelfs meer tijd en geld kost, omdat de oplossing onvoldoende aansluit op de wensen, eisen en processen van de klant. Bestaande ERP en/of boekhoudsystemen zijn zeker in de basis in staat om bijvoorbeeld een verkoopfactuur uit te sturen. Maar het eenvoudig versturen van facturen in bulk met bepaalde business rules of het aanbieden van facturen in verschillende formaten en via verschillende netwerken (Peppol bijvoorbeeld) is vaak al een probleem.
Wat zijn de voordelen van order to cash automation?
-
Betere cashflow
Een goed werkend en overzichtelijk order to cash proces kan kosten verlagen en de klanttevredenheid verhogen. Door automatisering zijn er minder fouten in bestellingen, contracten en facturen. Facturen worden ook sneller betaald, wat je cashflow en werkkapitaal verbetert.
-
Snelle facturatie
Automatisering van de facturatie leidt tot een snellere en nauwkeurigere verwerking en betaling. De debiteur kan eenvoudig en laagdrempelig tot betaling overgaan door de toegevoegde betaallink of QR-code.
-
Controle op kredietrisico’s
Kredietrisicobeoordelingen bieden je de mogelijkheid om snel te bepalen of het verstandig is om zaken te doen met jouw potentiële en bestaande klanten.
-
FTE’s effectiever inzetten
Niet het meest populaire voordeel, maar wel een belangrijke. Door handmatige processen te automatiseren verminder je het aantal vragen over orders en facturen. Vragen die nu tijd van je collega's kosten. Daarnaast kun je makkelijker met dezelfde mensen de groei van de organisatie opvangen.
-
Klaar voor de toekomst van e-facturatie
Het zit er toch echt aan te komen. Het moment dat de overheid eist dat alle bedrijven e-facturen gaan versturen. Met een goed ingericht order to cash proces kunt u de eis van overheden en grote bedrijven om elektronisch te factureren het hoofd bieden.
-
Eenvoudige distributie van documenten
Allerhande documenten, zoals verkoopfacturen en aanmaningen, kunnen in diverse formaten via diverse kanalen en systemen worden verstuurd.
-
Voldoen aan wet- en regelgeving
Jouw uitgaande facturen voldoen altijd aan de belasting- en btw-voorschriften. Zo hou je je altijd aan de wet- en regelgeving.
-
Duurzaamheid
Misschien voor de hand liggend, maar desalniettemin een belangrijk voordeel voor veel organisaties. Met automatisering verminder je papierverbruik en realiseer je een snelle transformatie naar een digitale bedrijfsvoering.
Binnen Diesis hebben we een ROI model ontwikkeld. Hiermee proberen we je bewust te maken van verborgen kosten en gemiste opbrengsten van een niet geautomatiseerd order to cash proces. Het model geeft uiteindelijk aan wat de terugverdientijd kan zijn van een geautomatiseerde oplossing.
Wil je graag weten wat dit voor jouw organisatie is? Neem dan contact met ons op.
Order to cash software oplossingen
Het Order to Cash proces, van het ontvangen en verwerken van orders tot aan de betaling van de klant en alle tussenliggende handelingen, bestaat uit verschillende deelprocessen. Bij Diesis leveren wij oplossingen voor de diverse deelprocessen:
Uitgaande Facturatie
Met onze facturatie software automatiseren wij de volledige uitgaande facturatiestroom. Wij ontvangen de factuurgegevens en transformeren deze naar het gewenste output formaat (denk bijvoorbeeld aan PDF, Peppol, UBL, etc.). Eventueel kunnen de facturen verrijkt worden met bijvoorbeeld bijlagen of een betaallink. De factuur kan in een workflow goedgekeurd worden en vervolgens via diverse distributiemethodes (post, email, (e-)facturatienetwerk) verzonden worden.

Debiteurenbeheer
Een betere cashflow, duidelijke rapportages en effectieve communicatie dankzij één applicatie. Onze debiteurenbeheer software biedt actueel inzicht in het betalingsgedrag van al je debiteuren met een centraal dossier, het debiteurenportaal maakt selfservice credit management mogelijk, je hebt duidelijk inzicht in de klachafhandeling met het klachtendossier, we bieden een makkelijke mailintegratie en met onze workflows breng je structuur aan in jouw maningscyclus.

Kredietbeheer
Binnen het order to cash proces is kredietbeheer een belangrijk onderdeel. Voorkom onbetaalde facturen door zaken te doen met solide ondernemingen. Met onze kredietrapporten maak je als ondernemer een betere inschatting van financiële risico’s. Ook zie je mooie kansen eerder aankomen en kun je tijdig met Sales je plannen bijstellen. Zo krijg je meer grip op dit order to cash deelproces.
Lees meer over kredietbeheer >

Incasseren
Het incasseren van verkoopfacturen dient zo efficiënt mogelijk te gebeuren. Door het vermelden van een betaallink of een QR-code wordt de klant direct doorgelinkt naar zijn of haar bank. De betaling zal altijd volledig zijn en de opgegeven referentie wordt automatisch met de betaling meegenomen zodat de betaling altijd afgeletterd kan worden met de factuur. Voor Unit4 Financials gebruikers zorgen we tevens voor een volledige bankafschriftenverwerking, waarbij de facturen automatisch worden afgeletterd.

Rapporteren
Onze oplossingen bieden alles wat je nodig hebt om het Order to Cash proces binnen jouw organisatie efficiënt en geautomatiseerd te laten verlopen. Om knelpunten te herkennen, te voorspellen en verder te optimaliseren is het echter van belang dat je goed kunt rapporteren. Onze oplossing bevat diverse dashboards waarmee het order to cash proces nauwkeurig gevolgd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal verstuurde facturen per status en de top 5 van meest gefactureerde omzet. Ook kunnen diverse management rapportages vervaardigd worden.

Deze organisaties gingen je al voor














