De zorgen over het risico op betalingsachterstanden zijn groot. En terecht, want (lang) onbetaalde facturen hebben grote gevolgen voor je liquiditeit. Het European Payment Report van Intrum (2022) laat zien dat in B2B in Europa weliswaar een betalingstermijn afgesproken is van gemiddeld 39 dagen, maar dat betaling doorgaans gemiddeld 52 dagen duurt.
De publieke sector laat zelfs een slechter beeld zien. Daar wordt gemiddeld 49 dagen afgesproken, maar duurt het uiteindelijk gemiddeld 62 dagen. En de daadwerkelijke betaaltermijn wordt alleen maar groter, zo blijkt. Dat betekent voor organisaties meer werk aan debiteurenbeheer en vooral ook meer druk op de liquiditeit.
De liquiditeitsdruk is ook wel degelijk iets om je zorgen om te maken en 58 procent van de Nederlandse organisaties geeft dan ook aan meer bezorgd dan ooit te zijn over het betaalgedrag van debiteuren. Het is ook een probleem wat de neiging heeft steeds groter te worden als je niet uitkijkt. Bij bedrijven die lang moeten wachten tot facturen betaald zijn, staat het werkkapitaal onder druk wat er dikwijls voor zorgt dat zij hun eigen leveranciers niet op tijd kunnen betalen.
Een negatieve spiraal die investeren in groei in de weg staat. Om te kunnen investeren is geld nodig en lenen wordt in 2023 fors duurder voorspelt Allianz Trade. En dat maakt het ondernemen voor mkb bedrijven lastig. Bedrijven hadden al problemen met aanvoer van grondstoffen, personeelskrapte en energie, daar komen nu hogere financieringskosten bovenop.
Om die laatste kosten, vooral ook de kortetermijnrentes, zo laag mogelijk te houden, zul je dus meer vanuit eigen middelen moeten financieren. Goed werkkapitaalbeheer is daarbij belangrijk. Debiteuren die vlot de factuur betalen dragen daar aan bij.
LEESTIP: 4 argumenten voor het automatiseren van je uitgaande factuurstroom
Betaalgedrag; wat gij niet wilt dat u geschiedt…
Er zit een behoorlijke discrepantie tussen wat de ondervraagden vinden en wat de ondervraagden doen. Het onderzoek van Intrum onder o.a. CEO’s, CFO’s en Financieel directeuren binnen mkb en grootbedrijf laat zien dat bijna 70 procent vindt dat tijdig betalen essentieel is voor het opbouwen en waarborgen van een vertrouwensrelatie met leveranciers en partners.
Daar tegenover staat wel dat ruim een kwart van de grote organisaties aangeeft eigen leveranciers later te betalen dan ze ooit van hun eigen klanten zouden accepteren.
Ruim 70 procent vindt dat grote bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om kleinere bedrijven tijdig te betalen. Daar tegenover staat dat bijna de helft van de ondervraagden aangeeft nauwelijks na te denken over de negatieve impact van late betalingen aan leveranciers.
Debiteurenbeheer als medicijn voor slechte liquiditeit
Is het dan allemaal kommer en kwel? Gelukkig niet, bedrijven zien wel degelijk in dat er iets moet gebeuren, debiteurenbeheer komt met 35 procent naar boven als hoogste strategische prioriteit.
Goed ingericht debiteurenbeheer kan dan ook een hoop voor deze organisaties doen. Helemaal vanzelf gaat dat helaas niet. Een belangrijk knelpunt zijn zwaar verouderde administratieve en financiële systemen waar organisaties last van hebben (48 procent).
Iedere organisatie die zijn eigen liquiditeit wil verbeteren doet er dan ook goed aan zich te verdiepen in debiteurenbeheer en aan welke eisen een vervanger van het verouderde systeem moet voldoen.
Denk aan functionaliteiten zoals snel kunnen factureren, bij voorkeur in bulk, van geleverde diensten of producten. Of op basis van business logica de juiste facturen versturen met alle informatie die daarop moet staan. Maar ook het kunnen transformeren van factuurgegevens naar een formaat en verzendmethode die aansluit bij de wensen van de klant. Dergelijke functionaliteiten helpen facturen sneller te versturen, met snellere betaling tot gevolg.
Wil je je liquiditeit verbeteren met behulp van debiteurenbeheer? En wil je weten wat de mogelijkheden binnen jouw organisatie zijn? Neem dan contact met ons op, wij gaan graag met je in gesprek.

Geheel vrijblijvend!
 |
Tino Wendriks Directeur & Business Consultant |